Μαρμελάδα Μανταρίνι

Οι μαρμελάδες εσπεριδοειδών είναι από τις πιο αγαπημένες μου Μια εκπληκτική μαρμελάδα μανταρίνι με υπέροχο άρωμα, χρώμα και τέλεια γεύση! Δοκιμάστε την!!

Υλικά

  • Μανταρίνια
  • Ζάχαρη (η ποσότητα παρακάτω)
  • Νερό (για κάθε 10 μανταρίνια , ½ κούπα)
  • Χυμός λεμονιού (για κάθε 10 μανταρίνια 2-3 κουταλιές σούπας)
  • 1 λοβό φυσικής βανίλιας

Εκτέλεση

  1. Πλένουμε πολύ καλά τα μανταρίνια
  2. Τα καθαρίζουμε και παίρνουμε τις φλούδες τους. Τις βάζουμε σε κρύο νερό που να τις σκεπάζει και τις βράζουμε για 5 λεπτά (από τη στιγμή που θα αρχίσει ο βρασμός).
  3. Αδειάζουμε το νερό και επαναλαμβάνουμε το ξεπίκρισμα άλλες δυο φορές. Δοκιμάζουμε μια ακρούλα αν έχει ξεπικρίσει και επαναλαμβάνουμε αν είναι ακόμη πικρή. Τις στραγγίζουμε σε σουρωτήρι.
  4. Κόβουμε εγκάρσια τη σάρκα των μανταρινιών και αφαιρούμε τα
    κουκούτσια, φροντίζοντας να μη χάσουμε το χυμό τους (τον συγκεντρώνουμε σε
    μπολ). Με ψαλίδι κόβουμε και όση μπορούμε από τη λευκή μεμβράνη (αλλιώς το
    αφήνουμε μετά το βράσιμο αυτό).
  5. Βάζουμε φλούδες και σάρκα με το χυμό των μανταρινιών και το νερό (½ κούπα νερό ανά 10 μανταρίνια) να βράσουν. Μόλις αρχίσει ο βρασμός χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία ώστε να σιγοβράζουν. Αυτά θα κατεβάσουν υγρό κι άλλα υγρά.
  6. Όταν μαλακώσουν αρκετά (περίπου σε κανένα εικοσάλεπτο ως μισάωρο) αποσύρουμε από το μάτι . Σ’αυτή τη φάση βγάζουμε κάποιες μεμβράνες ακόμη  με ένα πιρούνι.
  7. Αλέθουμε αμέσως αν έχουμε ραβδομπλέντερ ή αφήνουμε να γίνει χλιαρό το μείγμα μας και το αλέθουμε στο multi. Κάνουμε όσο λεία θέλουμε τη
    μαρμελάδα μας, αλέθοντας ανάλογα. Μετράμε τον πολτό με μια κούπα και προσθέτουμε ΄3/4 του όγκου του ζάχαρη .Δηλαδή για 4 μέρη πολτού, 3 μέρη ζάχαρη. Ξαναβράζουμε τη μαρμελάδα μας με ξεσκέπαστη κατσαρόλα και ανακατεύουμε να λιώσει η ζάχαρη.
  8. Αφήνουμε να βράζει μέχρι να δέσει .Ανακατεύουμε συχνά. Ιδίως προς το τέλος, θέλει συνεχές ανακάτεμα. Δοκιμάζουμε το δέσιμο όπως περιγράφεται (ή με ένα θερμόμετρο για μαρμελάδες, μέχρι να φτάσει στους 103-105 βαθμούς).
    Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και την βανίλια,ανακατεύουμε να πάρει μια βράση και αποσύρουμε από το μάτι.
  9. Αφήνουμε να σταματήσει ο βρασμός και σερβίρουμε σε αποστειρωμένα βάζα. Τα κλείνουμε και τα αναποδογυρίζουμε μέχρι να κρυώσουν. Διατηρούμε εκτός
    ψυγείου τη μαρμελάδα μας πριν ανοίξουμε τα βάζα. Μετά τη βάζουμε στο ψυγείο.

    Leave Your Comment Here