13
Μαΐ

Κέικ γάλακτος

 Υλικα

  • 8 κουτ. σούπας βούτυρο λιωμένο, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 6 αβγά
  • ¼  κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα
  • ¼  κουτ. γλυκού αλάτι
  • 1 φλυτζάνι ζάχαρη
  • 1 φλυτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 φλυτζάνι γάλα φρέσκο
  • 1 κουτί γάλα ζαχαρούχο
  • 1 μικρό κουτί γάλα εβαπορέ
  • Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 1 βανίλια

Εκτέλεση

  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
  2. Βουτυρώνουμε ένα πυρέξ μετρίου μεγέθους με λίγο από το βούτυρο. Διαχωρίζουμε τους κρόκους των αβγών από τα ασπράδια. Ρίχνουμε τα ασπράδια στο μπολ του μίξερ μαζί με τη σόδα και το αλάτι και τα χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα για περίπου 5-10 λεπτά.
  3. Προσθέτουμε στη μαρέγκα τους κρόκους των αβγών και τη ζάχαρη και συνεχίζουμε το χτύπημα σε πολύ χαμηλή ταχύτητα.
  4. Βγάζουμε το μπολ από τη βάση του και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε απαλά με σπάτουλα, κάνοντας κυκλικές κινήσεις. Βάζουμε στο μείγμα της μαρέγκας το μισό βούτυρο, το ξύσμα, τη βανίλια και το μισό αλεύρι.
  5. Αφού ενσωματωθούν με το αφράτο μείγμα, προσθέτουμε το υπόλοιπο βούτυρο και το υπόλοιπο αλεύρι. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα με τη σπάτουλα μέχρι να ενωθούν καλά όλα τα υλικά.
  6. Απλώνουμε το μείγμα στο πυρέξ και το ψήνουμε στο φούρνο. Περίπου 5 λεπτά πριν από το τέλος του ψησίματος, ανακατεύουμε σε μια κανάτα τα 3 είδη γάλακτος.
  7. Βγάζουμε το κέικ από το φούρνο, το περιχύνουμε με το γάλα και το ψήνουμε για 5 λεπτά ακόμα. Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει καλά και τυλίγουμε το πυρέξ με μεμβράνη.
  8. Το αφήνουμε να κρυώσει στο ψυγείο όλο το βράδυ και το σερβίρουμε την επόμενη μέρα με λίγη σαντιγί.