Καζάν Ντιπι

Υλικα

  • 1 λίτρο γάλα
  • 400γρ κρέμα γάλακτος
  • 1 1/2 κούπα ζάχαρη
  • 3 κουταλιές σούπας ρυζάλευρο
  • 3 κουταλιές σούπας νισεστέ ή κορν φλάουρ
  • 2-3 δάκρυα μαστίχα ή 2 κουταλιές ροδόνερο ή βανίλιες
  • 2-3 κουταλιές σούπας άχνη ζάχαρη
  • 1 κουταλιά σούπας βούτυρο

Εκτέλεση

Το αυθεντικό καζάν ντιπί γίνεται με βουβαλίσιο γάλα κάτι που για τις περισσότερες από εμάς ούτε εύκολο είναι να βρούμε ούτε πολύ ταιριαστό στις γεύσεις που έχουμε συνηθίσει. Γι αυτό συμπληρώνουμε το γάλα με κρέμα γαλάκτος για να έχουμε μια βελούδινη κρέμα.

Σε ένα μπολ προσθέτεις το ρυζάλευρο, το νισεστέ και λίγο από το γάλα. Ανακατεύεις καλά να λιώσουν όλα τα σβολάκια από τα άλευρα .

Σε μια κατσαρόλα προσθέτεις το υπόλοιπο  γάλα, τη κρέμα γάλακτος, τη ζάχαρη, τη μαστίχα ή το ροδόνερο ή τις βανίλιες και το μείγμα με το γάλα, το ρυζάλευρο και το νισεστέ. Ανακατεύεις πολύ καλά και το βάζεις σε μέτρια φωτιά μέχρι μα πήξει ελαφρά  και κάνει φουσκάλες.

Πάρε ένα μεγάλο ταψί ή εάν έχεις  πυρέξ ή κάποιο άλλο διάφανο σκεύος χρησιμοποίησε αυτό. Θα σε βοηθήσει πολύ στο καραμέλωμα. Βουτύρωσε προσεκτικά όλη την επιφάνεια και κάλυψε πολύ καλά με την ζάχαρη άχνη.

Ρίξε την κρέμα μέσα στο ταψί ( η κρέμα είναι ρευστή μη φοβηθείς ότι έκανες κάποιο λάθος) και ίσιωσε την επιφάνεια.

 

Τώρα αρχίζει το ιδιαίτερο της συνταγής. Άναψε το μεγάλο μάτι της κουζίνας (αν έχεις γκάζι ακόμα καλύτερα) και ακούμπησε πάνω το ταψί να αρχίσει να ψήνεται η κρέμα. Πρόσεχε μη καείς, χρειάζονται γάντια κουζίνας εδώ! Σιγά- σιγά ψήσε όλο τον πάτο του ταψιού. Αν το ταψάκι σου είναι διάφανο μπορείς να ελέγχεις το κάψιμο της κρέμας ευκολότερα. Μη το παρακάνεις και πικρίσει όμως!

Όταν είναι έτοιμο άφησε το να κρυώσει πολύ καλά για 3-4 ώρες. Κόψε σε φαρδιές λωρίδες και με τη βοήθεια μιας σπάτουλας τύλιξε  ρολάκια. Σέρβιρε με την καμένη πλευρά προς τα πάνω. Προαιρετικά πασπάλισε με ψιλοκομμένο φυστίκι Αιγίνης.

Tip: Εάν δε μπορείς να βρεις ρυζάλευρο αντικατέστησε το με κορν φλάουρ.

    Leave Your Comment Here