31
Μαρ

Φωλίτσα με φιστίκι καλαματας

Υλικα

  • 12 φύλλα κρούστας
  • 500 γρ. βούτυρο αγελάδος, λιωμένο
  • 300 γρ. φιστίκια καλαματας  αλεσμένα στο μούλτι

Για το σιρόπι

  • 500 γρ. ζάχαρη
  • 400 γρ. νερό
  • 40 γρ. γλυκόζη
  • 1 φέτα από ακέρωτο λεμόνι

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C, βουτυρώνουμε καλά με ένα πινέλο ένα ταψί και το αφήνουμε στην άκρη. Βάζουμε σε μια επιφάνεια εργασίας 6 από τα φύλλα μας, το ένα πάνω στο άλλο, βουτυρώνοντάς τα ένα-ένα. Τα κόβουμε σε μικρά τετραγωνάκια της αρεσκείας μας. Βάζουμε στη μέση κάθε τετραγώνου αλεσμένα φιστίκια και ανασηκώνουμε λίγο τις γωνίες τους, για να σχηματίσουμε φωλίτσες. Επαναλαμβάνουμε με τα υπόλοιπα 6 φύλλα. Βάζουμε τις φωλίτσες μέσα σε ένα ταψί, τη μία δίπλα στην άλλη. Τα ψήνουμε για 45 λεπτά μέχρι να ροδίσουν.

 

Σιρόπι

Περίπου 5 λεπτά προτού βγάλουμε τις φωλίτσες από το φούρνο ετοιμάζουμε το σιρόπι ως εξής: Ρίχνουμε το νερό και τη ζάχαρη σε μια κατσαρόλα και την τοποθετούμε στη φωτιά. Μόλις το σιρόπι αρχίσει να κοχλάζει, προσθέτουμε τη γλυκόζη και το λεμόνι και βράζουμε για άλλα 4 λεπτά. Σιροπιάζουμε τον μπακλαβά αμέσως μόλις τον βγάλουμε από το φούρνο με το καυτό σιρόπι και τον αφήνουμε στην άκρη για 3 – 4 ώρες να πιει το σιρόπι.