Deutsche Küche – Γερμανική κουζίνα

Όπως συμβαίνει σε όλες τις χώρες έτσι και η κουζίνα της Γερμανίας, αποδείχθηκε ανοιχτή στις επιρροές της γαστρονομικής κουλτούρας των μεταναστών και υιοθετήθηκε από τους Γερμανούς. Οι λαοί της νότιας Ευρώπης που μετανάστευσαν στη Γερμανία έδειξαν στους Γερμανούς τον δικό τους πλούτο στον τομέα της διατροφής, ενώ από τις αρχές του 1980 και μετά η κουζίνα της Κίνας, της Ινδίας, της Ιαπωνίας έκανε και αυτή την εμφάνισή της.
Πρέπει να παραδεχτούμε ότι η γερμανική κουζίνα είναι πολύ νόστιμη, χορταστική και πολύ θρεπτική!
Κρέας με πολλή μαύρη σάλτσα, πατάτες και λαχανικά (ξινολάχανο) και φυσικά λουκάνικα (wurst) είναι με λίγα λόγια αυτό που περιγράφει την γερμανική κουζίνα.
Σε αντίθεση με τις περισσότερες χώρες, στη Γερμανία δεν υπάρχει ενιαία κουζίνα αλλά κάθε περιοχή έχει τις δικές της σπεσιαλιτέ και τις γαστρονομικές παραδόσεις τις, με το ψητό χοιρινό κότσι (Schweinehaxe) να είναι το μόνο πιάτο που συναντάμε σε όλη σχεδόν τη χώρα.

Ας δούμε μερικές σπεσιαλιτέ από διάφορες περιοχές:
*Στην Ρηνανία είναι το “Sauerbraten” βοδινό κρέας μαριναρισμένο στο ξίδι.
*Στη βόρεια Γερμανία κυριαρχεί το “Labskaus”, ένα μείγμα από ψιλοκομμένο βοδινό κρέας, πατάτες, ρέγκα, κρεμμύδια και παντζάρια, γαρνιρισμένα με ένα τηγανητό αβγό.
*Στην Κάτω Σαξονία, το παραδοσιακό πιάτο αποτελείται από βραστό πράσινο λάχανο και ένα είδος τοπικού λουκάνικου, που ακούει στο όνομα “Pinkel”.
*Η Θουριγγία είναι ξακουστή για το καπνιστό λουκάνικο.
*Η Βαυαρία είναι η πατρίδα του “Weißwurst”, του λευκού λουκάνικου.

Παρόλο που οι Γερμανοί αγαπούν το χοιρινό κότσι και το ξινολάχανο, ο βασιλιάς της γερμανικής γαστρονομίας,είναι τα wurst (λουκάνικα). Με διάφορες παραλλαγές σε όλη τη Γερμανία και διαφοροποιούνται από το κρέας, την πρόσμιξη των μπαχαρικών ή των υπόλοιπων υλικών.Πάνω από 1500 διαφορετικά είδη σας περιμένουν να τα γευθείτε. Τα πιο γνωστά λουκάνικα είναι:
*Wienerwurst(λουκάνικο Φρανκφούρτης) που χρησιμοποιείται στο hot dog.
*Bratwurst ψητό χοιρινό λουκάνικο.
*το Schwarzwurst σκουρόχρωμο λουκάνικο με αίμα.
*Currywurst λουκάνικο με σάλτσα από κέτσαπ και κάρυ.
*Wίenerwϋrstchen( Βινερβίρστχεν|) μικρά λουκάνικα βιεννέζικης καταγωγής.
*Wϋrstel ( Βιρστλ) από βόειο κρέας και χοιρινό.
*Weisswurst του Μονάχου, ένα άσπρο σαλάμι που συνοδεύεται από γλυκιά μουστάρδα.

Στους γερμανικούς δρόμους σίγουρα θα συναντήσετε πλανόδιους πωλητές. Σε διαφορετικά μέρη της Γερμανίας θα συναντήσετε και διαφορετικά είδη λουκάνικου, όπως το στο Βερολίνο, το βαυαρέζικο λευκό weisswurst ή το rostbratwurst από τη Νυρεμβέργη.
Ας δούμε κάποια από τα κλασικά πιάτα της γερμανικής κουζίνας:
*Schweinehaxe. Χοιρινό κότσι. Σερβίρεται συνήθως με ξινολάχανο, πατατοσαλάτα, κέτσαπ και μουστάρδα.
*Eintopf «μια κατσαρόλα» ένα βαθύ πιάτο με καυτό Eintopf, θα ζεστάνει τις κρύες νύχτες σας. Με ζωμό κρέατος, λαχανικά, πατάτες και κρέας χοιρινό, μοσχάρι κοτόπουλο ή ψάρι.
*Kasespatzle. Τα Spatzle είναι μικρά μακαρόνια από αλεύρι και αυγά, που προτιμώνται πολύ κυρίως στη Νότια Γερμανία. Συνήθως τρώγονται με τυρί (kasespatzle) και σοταρισμένο κρεμμύδι.
*Kartoffelpuffer. Πλακουτσές τηγανητές κροκέτες πατάτας. Φτιάχνονται από τριμμένη πατάτα, αυγό, κρεμμύδι και μπαχαρικά. Είτε αλμυρές, με κρέας ή ψάρι ή και γλυκές με σος μήλου, μούρα, ζάχαρη και κανέλα.
*Hachse. Αυτό το κότσι θα το συναντήσετε παντού στη Γερμανία. Μπορείτε να το απολαύσετε βραστό, ψητό ή καπνιστό με ξινολάχανο και πατατοσαλάτα.Συνοδεύει άψογα την μπύρα σας.
*Schnitzel. Το σνίτσελ δεν είναι ένα αυθεντικό γερμανικό έδεσμα, αλλά είναι δημοφιλές Είναι ένα λεπτό κομμάτι κρέατος χωρίς κόκαλο, που πανάρεται σε φρυγανιά και αυγό και τηγανίζεται. Στο Αμβούργο υπάρχει το τοπικό σνίτσελ που σερβίρεται με ένα τηγανητό αυγό στην κορυφή του, ενώ στο Holstein το σνίτσελ σερβίρετε με ένα τηγανητό αυγό, αντζούγιες και κάπαρη.
*Sauerkraut, ξινολάχανο, το αγαπημένο συνοδευτικό των γερμανικών πιάτων. Έχει μια ξινή και ελαφρώς γλυκιά γεύση που ταιριάζει ιδανικά με όλα τα κρεατικά, τα λουκάνικα, το κότσι, το σνίτσελ ακόμα και με τα ζυμαρικά σαν σαλάτα.
“Rostbratwurst” και τα Klöße, που μοιάζουν με γιουβαρλάκια.
*Αυγά με πατάτες και κρεμμύδια για πρωινό.

Η σούπα αποτελεί, συχνά, το πρώτο πιάτο στο μεσημεριανό γεύμα (Mittagessen).
Οι γλυκές σούπες που γίνονται με βάση το άσπρο κρασί, τα κεράσια και τα μύρτα.
Οι αλμυρές σούπες όπως
* Ochsenshwanzsuppe (Όσενσβαvτσoυπε), που είναι ένα πηχτό ζουμί βοδινής ουράς,
*η ρεβυθόσουπα,
*η σούπα από σπαράγγια ή από πράσα και
διάφορες χορτόσουπες “βελουτέ” με γάλα.

Η Βεστφαλία θεωρείται η “καρδιά” του γερμανικού έθνους με τις υπέροχες γαστρονομικές της απολαύσεις,
Frosse Bohnen mit Spech τυπικό πιάτο της περιοχής είναι οι φακές με λαρδί.
*Pfefferpothast (Πφέφερποτχαστ) πολύ πικάντικο που παρασκευάζεται με κομμάτια από μοσχαρίσιο βραστό κρέας και πολυάριθμα καρυκεύματα.
*Knodel (Kνέντελ ) είναι μια σπεσιαλιτέ διαδεδομένη σε όλη τη Γερμανία. Πρόκειται για ένα είδος μεγάλων πατατοκεφτέδων που γίνονται από τριμμένες πατάτες, ψίχα ψωμιού και χοιρινό λίπος και σερβίρονται συνήθως, μαζί με Kalbshashse (κάλμπσαχσε), δηλαδή με κότσια μοσχαρίσια.
*Eisbein mit Sauerkraut (Άισμπαϊν μιτ Ζάουερκραουτ ) τυπικό βερολινέζικο φαγητό, χοιρινά κότσια με λάχανο.
*Loffelerbsen mit Speck (Λέφελερμπσεν μιτ Σπεκ ), σούπα από ξερά μπιζέλια με λαρδί και μπουκίτσες από ξεροψημένο ψωμί.
*Eintopf: σούπα από ζωμό κρέατος, λαχανικά, πατάτες και κρέας ή ψάρι.
*Μπουλέτεν ( κεφτεδάκια) αλλά σε XXL έκδοση. Οι κεφτέδες είναι δημοφιλείς κυρίως στη Νότια Γερμανία και σερβίρονται κυρίως με πατατοσαλάτα.

Στην Γερμανία δεν υπάρχει ούτε αφθονία, ούτε ποικιλία φρέσκων φρούτων, έτσι αναπτύχθηκε η τέχνη της παρασκευής γλυκών, μαρμελάδων και ζελέδων, από τα πιο συνηθισμένα φρούτα μέχρι τα αγριoτριαvτάφυλλα και τους καρπούς της κουφοξυλιάς. Η γερμανική ζαχαροπλαστική, είναι από τις καλύτερες της Ευρώπης.
Με τα πιο γνωστά σε όλους
*Brezel
Τα αυθεντικά αλμυρά γερμανικά κουλούρια που φτιάχνονται από μαγιά, αλεύρι και νερό. Πασπαλίζονται με χοντρό αλάτι. Θα τα βρείτε στον δρόμο για σνακ ή σαν συνοδευτικό της μπύρας ή του φαγητού σας στα εστιατόρια.
*Lebkuchen ( Λέμπκουχεν) “γλυκά της ζωής”
με τα διάφορα συμβολικά σχήματα που έχουν τις ρίζες τους στην αρχαία ειδωλολατρική παράδοση.
*Schwarzwalder Kirschtorte
η αγαπημένη Black Forest τούρτα. Είναι η πιο αγαπημένη τούρτα στη Γερμανία, φτιάχνεται σε μεγάλο μέγεθος και κόβεται σε τεράστια κομμάτια. Το συγκεκριμένο γλυκό πήρε το όνομά του από το schwarzwalder kirschwasser ή kirsch, το λικέρ κεράσι που χρησιμοποιείται σε αυτό.
*Apfelstrudel (στρούντελ)
ένα γλυκό από τραγανό φύλλο γεμισμένο με μήλα, ζάχαρη, κανέλα και σταφίδες.Το στρούντελ δεν είναι γερμανική εφεύρεση αλλά στη Γερμανία είναι ιδιαίτερα αγαπητό. Το φύλλο στο στρούντελ πρέπει να είναι τραγανό και ιδιαίτερα λεπτό. Τυλίγεται γύρω γύρω από τη γέμιση και σερβίρεται ζεστό, πασπαλισμένο με ζάχαρη άχνη.
*Κράπφεν
Οι Γερμανοί αγαπούν τα ντόνατς και τα φτιάχνουν και οι ίδιοι στο σπίτι τους, γεμισμένα με μαρμελάδα, (την προτιμούν από την σοκολάτα). Η μαρμελάδα βατόμουρου είναι η αγαπημένη τους.
*Χριστουγεννιάτικα μπισκότα
Φτιάχνουν μπισκότα με βανίλια, κανέλα, καρύδα, βουτύρου και μαρμελάδας.
*«Νουσέκεν»
Γίνεται από αφράτη ζύμη, καλυμμένη με σοκολάτα κάθε λογής και τραγανούς ξυρούς καρπούς.
*Στρίτσελ
Διάσημο χειμωνιάτικο γλυκό. Συνήθως σιγοψήνεται στη φωτιά και μετά πασπαλίζουν με ζάχαρη και κανέλα. Φυσικά μπορείς να το γεμίσεις και με ότι θέλεις.

Κι αν το λουκάνικο είναι ο βασιλιάς της γερμανικής κουζίνας, τότε η βασίλισσα του, στο επίπεδο των ποτών είναι η μπίρα! Σχεδόν κάθε περιοχή της χώρας έχει τη δική της μπίρα, υπάρχουν πάνω από χίλιες μάρκες μπίρας σε όλη τη Γερμανία. Αυτό επιβεβαιώνεται με την κήρυξη της 23ης Απριλίου ως «Ημέρας της Γερμανικής Μπίρας». Τελευταία η γερμανική οινοποιία έχει κάνει μεγάλα βήματα και ορισμένες ποικιλίες έχουν καθιερωθεί στις διεθνείς αγορές.

Μπορεί η μπίρα να είναι το συνώνυμο της Γερμανίας, αλλά και το κρασί έχει περίοπτη θέση. Σε πολλές περιοχές, η αμπελουργία έχει πάρει τα πάνω της κυρίως στον Ρήνο και στο Μάιν. Από τις ποικιλίες του λευκού κρασιού να ξεχωρίζουν το Riessling, το Silvaner και το Müller-Thurgau. Ενώ από τα κόκκινα γερμανικά κρασιά ιδιαίτερα δημοφιλή είναι το Dornfelder και το Spätburgunder. Πολλά από τα γερμανικά κρασιά έχουν αποκτήσει διεθνή φήμη.
Η Γερμανία έχει και πολύ ωραία απεριτίφ τα πιο γνωστά:
Kirsch (Κιρς) με απόσταγμα από αγριοκέρασα του Μέλανος Δρυμού, καθώς και το
Zwetschgenschnaps (ΤσβέτσγKενΣναπς) με απόσταγμα από δαμάσκηνα.

Και μη ξεχνάμε ότι είναι πραγματικά υπέροχο να ανακαλύπτουμε και να δοκιμάζουμε νέες γεύσεις!!!

    Leave Your Comment Here