06
Δεκ

Cocina española – Ισπανική κουζίνα

Λένε ότι για τη γαστρονομική ιστορία κάθε τόπου, είναι υπεύθυνοι οι λαοί που κάποτε τον κατοίκησαν. Έτσι έγινε και με την κουζίνα της Ισπανίας. Με το ελαιόλαδο,το οποίο το έμαθαν από τους Αρχαίους Έλληνες (όταν προσέγγισαν την Εσπερία). Τις σάλτσες από τους Φοίνικες. Από τους Άραβες το ρύζι και τα καρυκεύματα, καθώς τους έμαθαν και να συνδυάζουν το ψάρι και το κρέας στο ίδιο πιάτο.
Η Ισπανική κουζίνα, βασίζεται στην παραδοσιακή κουζίνα που τα κύρια υλικά που χρησιμοποιεί είναι το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι, το σκόρδο, η ντομάτα, η κόκκινη καυτερή πιπεριά, κάποια μπαχαρικά και βότανα τα οποία αφθονούν στην Ισπανική φύση.

Οι Ισπανοί τολμούν και κάνουν συνδυασμούς, στην αρχή αντιφατικούς αλλά στο τέλος καταφέρνουν να απογειώνουν την γεύση, όπως κρέας με φρούτα ή θαλασσινά με κρέας. Κουκουνάρι και σταφίδες είναι οι κλασικές τους γαρνιτούρες, Ενώ η αγαπημένη όλων σοκολάτα πάει παντού από αλμυρά έως γλυκά πιάτα. Εκτός από τα tapas, δηλαδή, την μικρή μερίδα φαγητού που συνοδεύουν ιδανικά το κρασί, η paellia είναι πάντα η πρώτη επιλογή. Μοιάζει πολύ με το ριζότο αλλά είναι πιο στεγνή και με περισσότερα υλικά. Η ισπανική tortilla στην οποία μπορεί να προσθέσει κανείς ότι του αρέσει. Η κρύα σούπα γκασπάτσο και άλλα πολλά που θα δούμε παρακάτω.
Η Ισπανία είναι μια πολύ μεγάλη χώρα με απίστευτη ποικιλία γεύσεων και πολλές τοπικές κουζίνες!

Ας δούμε όμως τα πιο γνωστά πιάτα:

  • Paella
    Το πιο γνωστό ισπανικό πιάτο με αμέτρητες παραλλαγές, με αφαίρεση και προσθήκη υλικών, αλλά πάντα με ρύζι και σαφράν.
    Οι πιο γνωστές
    paella marisco, θαλασσιών, με καλαμάρια, γαρίδες και μύδια η πιο συνηθισμένη
    paella mixta, που είναι συνδυασμός κρέατος με θαλασσινά.
    paella vegetal ή vegetarianna. για τους χορτοφάγους
    Καμία από τις παραπάνω όμως δεν μοιάζει με την αυθεντική που έτρωγαν οι αγρότες και οι εργάτες περιείχε χοιρινό κρέας, κουνέλι, κοτόπουλο, πάπια, σαλιγκάρια ή λαγό.
  • Patatas bravas
    Ή patatas ala brava ή papas bravas. ένα πιάτο που τυπικά θα δοκιμάσετε σε όποιο tapas bar και αν βρεθείτε. Είναι πατάτες ασύμμετρα κομμένες, που βράζονται ελαφρά για να γίνουν τρυφερές και στη συνέχεια τηγανίζονται και σερβίρονται με πικάντικη σάλτσα ντομάτας ή αγιολί (σάλτσα σκόρδου με ελαιόλαδο). Στη Βαλένθια και την Καταλονία τις σερβίρουν με σάλτσα από κόκκινη πιπεριά, τσίλι, πάπρικα και ξίδι.
  • Churros
    Οι περίφημοι ισπανικοί λουκουμάδες.
    Άλλη μια αγαπημένη τηγανιτή ζύμη. Τρώγονται με το χέρι και σερβίρονται με ζάχαρη και λιωμένη σοκολάτα και είναι το αγαπημένο γλυκό στα φεστιβάλ.
  • Gazpacho
    Είναι η καλοκαιρινή σούπα των Ισπανών. Μια κρύα σούπα με βάση την ντομάτα. Έχει σκόρδο, ελαιόλαδο, αγγούρι, πράσινη πιπεριά και .ξύδι, στα οποία προστίθεται και τριμμένο ψωμί.
  • Tortilla
    Ισπανική ομελέτα με πατάτες ενώ προσθέτουν και κρεμμύδια, ντομάτες, γλυκιές πιπεριές. Μπορεί να συναντήσετε όμως tortilla με γαρίδες, καλαμάρια και μανιτάρια ενώ πασπαλίζεται και με τυρί.
    Η ταπεινή ισπανική πίτα (Tortilla), είναι συνήθως γεμισμένη με λουκάνικο chorizo (τσορίθο), πιπεριές, κρεμμύδια και πατάτες σε κύβους. Για να απολαύσετε μία τέλεια τορτίγια θα πρέπει να εξακολουθεί να είναι μαλακή και υγρή στο κέντρο.
  • Pulpo a la Gallega ή pulpo a la Feria ή pulpo a Feira.
    Το γαλικιανό χταπόδι, είναι το πιο φημισμένο πιάτο της Γαλικίας. Το χταπόδι γίνεται βραστό και σερβίρεται κομμένο σε χοντρές ροδέλες αρτυμένο με πάπρικα, χοντρό αλάτι και ελαιόλαδο.
  • Cochinillo asado
    Πρόκειται για ολόκληρο ψητό γουρουνάκι που στις περισσότερες περιοχές ανά την Ισπανία ετοιμάζουν σε φεστιβάλ ή ειδικές περιστάσεις και γιορτές. Το περνούν στη σούβλα και το ψήνουν σε φωτιά στα κάρβουνα.
  • Jamon Serrano
    Tο ζαμπόν ή χοιρομέρι είναι ένα από τα πιο διάσημα προϊόντα της Ισπανίας. Είναι το πιο κοινό είδος και προέρχεται από λευκούς χοίρους.
    Το πιο ακριβό όμως είναι το Ιβηρικό Χαμόν το οποίο προέρχεται από το κρέας των μαύρων χοίρων.
  • Jamon Iberico 
    Πρόκειται για αλλαντικό με μέσο όρο ωρίμασης δύο χρόνια με γεύση και ποιότητα που ποικίλουν ανάλογα με τη διαδικασία παραγωγής και τη διατροφή των χοίρων. Τα pata negra, δηλαδή «μαύρη οπλή»- και Jamon Iberico de bellota, που παράγεται από γουρούνια που εκτρέφονται με βελανίδια είναι τα καλύτερα.
  • Το chorizo είναι πικάντικο λουκάνικο που κόβεται σε λεπτές φέτες και σερβίρεται κρύο, πάνω σε μια φέτα ψωμί ή κόβεται σε φέτες και μαγειρεύεται σε κρασί (al vino) ή σε μηλίτη (a la sidra).Το τσορίθο μπορεί να φαγωθεί ωμό (κομμένο ή σε σάντουιτς), ψητό στα κάρβουνα, τηγανητό ή σιγοβρασμένο σε ξινό κρασί ή σε άλλο αλκοολούχο ποτό όπως το κονιάκ.
  • Queso Manchego
    Το Manchego είναι ένα σκληρό, ελαφρώς αλατισμένο τυρί από γάλα προβατίνας της ράτσας Manchega και παράγεται στην περιοχή Λα Μάντσα. Είναι τυρί ΠΟΠ και η εκλεπτυσμένη γεύση του ταιριάζει πολύ με αυτή του jamon.
  • Gambas ajillo
    Μεγάλες γαρίδες που μαγειρεύονται σε ελαιόλαδο με σκόρδο και πικάντικες κόκκινες πιπεριές.
  • Pescado frito
    Δεν είναι κάτι άλλο από απλό τηγανητό ψαράκι…
  • Τα Fideua
    είναι ένα είδος ισπανικών ζυμαρικών. Είναι δημοφιλή στην Καταλονία και τη Βαλένθια, τα οποία χρησιμοποιούνται στα πιάτα με τα θαλασσινά. Ανταγωνίζονται την παέγια στη γεύση.
  • Pimientos de Padron
    Βασίζεται σε πράσινες πιπεριές που προέρχονται από την ομώνυμη πόλη και είναι ένα τηγανιτό πιάτο.
  • Valenciana
    Μια συνταγή που παρασκευάζεται στη Βαλένθια και την βρίσκουμε σε δύο εκδοχές. Η μία με κοτόπουλο και η άλλη με θαλασσινά.
  • Leche frita
    Πρόκειται για ένα απλό αλλά γευστικό γλυκό. Χτυπάτε γάλα με κρόκους αυγών και αλεύρι. Τα διατηρείτε στην απλή ψύξη μέχρι να στερεοποιηθούν και μετά τα τηγανίζετε. Ένα από τα πιο δημοφιλή γλυκά στην Ισπανία.
  • Bacalao
    Τον παστό μπακαλιάρο θα τον βρείτε να σερβίρεται με πολλούς τρόπους. Πιο δημοφιλής όμως είναι όταν σερβίρεται με την PIL-PIL μια σάλτσα από ελαιόλαδο, σκόρδο και χυμό ψαριών.
  • Μigas
    Το φαγητό των αγροτών που θα το βρείτε στα ακριβά εστιατόρια. Είναι τριμμένη φρυγανιά που τηγανίζεται με chorizo και μπέικον.
  • Patatas bravas
    Πρόκειται για κύβους πατάτας που είναι επικαλυμμένοι και τηγανισμένοι σε πικάντικη σάλτσα.
  • Fabada
    Με βασικό υλικό τα λευκά φασόλια Fabe και με ένα μείγμα από αλλαντικά αλλά και το λουκάνικο chorizo (τσορίθο), την χοιρινή κοιλιά, το μπέικον και τα ισπανικά λουκάνικα αίματος.
  • Albondigas
    Πρόκειται για τα αγαπημένα τάπας, τα οποία έχουν κύριο συστατικό τα καλαμαράκια.

Η Ισπανία είναι γνωστή ακόμα και για τα κρασιά της τα οποία έχουν καταφέρει να κοσμούν τα ράφια σε όλες τις χώρες του κόσμου. Με κρασιά, όπως αυτά της Rioja ή της Navarra, αλλά και τα ξηρά ή γλυκά Cherry/Jerrez. Όμως η Ισπανία αποτελεί και μία από τις μεγαλύτερες δυνάμεις στην παραγωγή αφρώδους κρασιού παγκοσμίως. Η ιστορία του ισπανικού αφρώδους οίνου που ονομάζεται Cava, ξεκινά στην περιοχή του Penedes, στη βορειοανατολική Ισπανία. Οι βασικές ποικιλίες που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή της είναι οι ισπανικές Macabeo, Parellada και Xarello. Στην περίπτωση του ροζέ Cava, απαιτείται και η συμμετοχή μιας ερυθρής ποικιλίας τουλάχιστον η οποία συνήθως είναι η Garnacha επίσης ντόπια ποικιλία. Ισπανική κουζίνα είναι ξεχωριστή και άκρως απολαυστική με τα χρώματα και τα αρώματα της.