“Bucătăria românească” Ρουμάνικη κουζίνα


Μια κουζίνα που διαθέτει τον δικό της ιδιαίτερο χαρακτήρα!!!!
Ένα σταυροδρόμι πολιτισμών που αντανακλά την ιστορία της χώρας της! Στο πέρασμα των χρόνων έχει βρεθεί κάτω από ελληνικό, ρωμαϊκό, τουρκικό και αυστρο-ουγγρικό ζυγό, ενώ επιρροή στη γλώσσα και την κουλτούρα της πήρε και από χώρες όπως την Ρωσία, την Γαλλία,την Πολωνία και την Ιταλία!
Έχει δεχτεί όμως επιρροές και από τις κουζίνες των γειτονικών χωρών, όπως της Βουλγαρίας, της Γερμανίας, της Σερβίας και της Ουγγαρίας, με αποτέλεσμα να έχει δανειστεί και τα οποία τα έχει «παντρέψει» με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να έχει δημιουργήσει την δική της παραδοσιακή ρουμάνικη κουζίνα.
Για τους Έλληνες η κουζίνα της Ρουμανίας, θεωρείται «βαριά», πρέπει όμως να παραδεχτούμε ότι καλύπτει όλα τα γούστα! 
Ο μεγάλος πρωταγωνιστής της ρουμανικής γαστρονομίας είναι η σούπα, εξαιτίας των χαμηλών θερμοκρασιών που επικρατούν.Υπάρχει μεγάλη ποικιλία από σούπες όπως με λαχανικά, κρέας και ψάρι, ενώ δεν λείπει το τουρσί για πιο δυνατή γεύση.
Οι Ρουμάνοι λατρεύουν το τουρσί και τις ξινές γεύσεις! Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι μπορούν να κάνουν τα πάντα τουρσί !!! Μια ιδιαίτερη αγάπη έχουν όμως προς το λάχανο τουρσί το οποίο πολύ συχνά χρησιμοποιούν στις συνταγές τους. Στα περισσότερα πιάτα τους έχουν τουρσί (λάχανο κυρίως, αγγουράκι, ντομάτα κ.α.) ως συνοδευτικό.
Η Ρουμανία διαθέτει αξιόλογη οινοπαραγωγική παράδοση αλλά επίσης αγαπούν πολύ και τις μπύρες.
Παρασκευάζουν πολλά παραδοσιακά τυριά και κασέρια:
* Το telemea που μοιάζει με την δική μας φέτα αλλά είναι πιο αλμυρό και με λιγότερη γεύση. 
* Το branza που μοιάζει κι αυτό με την δική μας φέτα αλλά έχει πιο μαλακή υφή, σαν κρέμα τυριού. 
Στους Ρουμάνους,αρέσουν τα λουκάνικα, τα καπνιστά κρέατα και τα αλλαντικά.
Τα πιο γνωστά πιάτα της Ρουμανίας:
* Salata de Ardei ή salata de piper
Η ρουμάνικη γλυκιά πιπεριά, που ξεκινούν μπεζ, στη συνέχεια γίνονται πορτοκαλί και στο τέλος ωριμάζουν και παίρνουν ένα κόκκινο χρώμα. Οι κόκκινες πιπεριές μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σε αντίθεση με άλλες ρουμάνικες σαλάτες με πιπεριά, δεν ψήνονται ή ξεφλουδίζονται, ενώ το σκόρδο και το κρεμμύδι δε χρησιμοποιούνται. Οι πιπεριές είναι ένα παραδοσιακό πιάτο mezeluri (ορεκτικό).
Το şniţel ή σνίτσελ είναι ένα δημοφιλές πιάτο
* Cordon Bleu Şniţel
Είναι φιλέτο χοιρινό γεμιστό με προσούτο ή ζαμπόν και τυρί.
* şniţel mozaic-rulat 
Ένα ακόμη γεμιστό ρουμάνικο σνίτσελ με δύο διαφορετικά στρώματα λεπτού κρέατος, τυριού, τυρί, κόκκινες πιπεριές και μανιτάρια. 
* sniţel de ciuperci σνίτσελ με τεμαχισμένα μανιτάρια.
* Mamaliga
Ένα βασικό πιάτο στη Ρουμανία. Είναι πολέντα από χοντρόκοκκο αλεύρι καλαμποκιού και αλάτι με λιωμένο βούτυρο ή γιαούρτι ( δηλαδή πουρές από καλαμπόκι). Η κλασική ρουμανική polenta σερβίρεται με ζεστό γάλα ή ξινή κρέμα και συχνά προστίθεται τεμαχισμένη φέτα ή κάποιο άλλο τυρί στην κορυφή. Η mamaliga σερβίρεται συχνά ως συνοδευτικό με βραστά φαγητά, κρέατα ή sarmale.
Εκτός από συνοδευτικό, τρώγεται και σκέτο, με τη συνοδεία τυριού, συνήθως με το δικό τους τυρί Telemea (μοιάζει με την δική μας φέτα αλλά είναι πιο αλμυρό και με λίγο πιο «ήσυχη» γεύση). Σε αυτή την εκδοχή της η μαμαλίγκα είναι πολύ νόστιμη.
* Mezeluri
Οι γιορτές τους περιλαμβάνουν σαλάμι, λουκάνικα και τυριά, που είναι γνωστά σαν mezeluri – ορεκτικά. Τα περισσότερα λουκάνικα είναι από την Ουγγαρία, τη Γερμανία και την Πολωνία, αλλά το ρουμάνικο salam de sibiu είναι πολύ δημοφιλές. Το ποτό που συνοδεύουν το ορεκτικό τους είναι η ţuică – ένα δυνατό brandy δαμάσκηνου- και το slivovitz της Σερβίας. 
* Frigarui «βρώμικο» της Ρουμανίας.
Το ρουμάνικο κεμπάπ κοτόπουλου (frigarui) μπορεί να προετοιμαστεί μόνο με καρυκευμένο κοτόπουλο ή με έναν συνδυασμό από κοτόπουλο και λαχανικά. Φτιάχνεται και με χοιρινό ή βοδινό και κάποιες φορές στη σχάρα με μπέικον μαζί με κρεμμύδια, ντομάτες και μανιτάρια. 
* Mititei / Mici
Ο μύθος λέει, ότι ένα ρουμανικό πανδοχείο, που ήταν διάσημο για τα λουκάνικα του, ξέμεινε και ο σεφ για να προλάβει να ικανοποιήσει τους πελάτες του, διαμόρφωσε τον κιμά του σε σχήμα λουκάνικων και στη συνέχεια τα έψησε στα κάρβουνα. Οι πελάτες ξετρελάθηκαν από «τα λουκάνικα χωρίς πέτσα» και έγιναν γνωστά ως mititei ή πιο απλά mici. Τα mititei είναι μικρά ελαφρώς πικάντικα λουκάνικα, (σαν το δικό μας τας κεμπάπ) τα οποία συνοδεύονται συνήθως με μουστάρδα.
* Scovergi 
Ένα παραδοσιακό, street food του Βουκουρεστίου! Πρόκειται για μια ζύμη επίπεδη και στρόγγυλη, η οποία είναι τηγανιτή και μοιάζει πολύ με την δική μας τηγανίτα.Τυλίγεται (όπως ο δικός γύρος) και την γεμίζεις με όποια γέμιση επιλέξεις. Η συνηθισμένη είναι με το δικό τους αλμυρό τυρί. 
* Cococi 
Ένα ακόμα street food που μοιάζει πολύ με το Scovergi. Στην ουσία πρόκειται για την ίδια στρόγγυλη, επίπεδη ζύμη η διαφορά τους είναι ότι ψήνεται στον φούρνο, οπότε είναι πιο ελαφριά και δεν είναι τραγανή σε σύγκριση με το Scovergi. Όσον αφορά τις γεμίσεις (αλμυρές και γλυκιές) είναι ίδιες με το Scovergi.
* Λουκάνικα
Το δικό τους hot dog με τα δικά τους λουκάνικα Mici, καπνιστά ή πικάντικα λουκάνικα στον δρόμο ως ένα πρόχειρο σνακ, που τους αρέσουν πολύ μέσα σε ψωμάκι με μουστάρδα. 
* Sarmale
Το sarmale ή λαχανοντολμάδες (σαρμάδες) είναι ένα πιάτο που καταναλώνεται όλη τη χρονιά στην Ρουμανία, και ειδικά στις γιορτές των Χριστουγέννων και του Πάσχα. Γίνεται συνήθως με χοιρινό, ρύζι, λάχανο,ντομάτες και διάφορα μπαχαρικά στην γέμιση η οποία τυλίγεται με λάχανο τουρσί που δίνει στους sarmale μια χαρακτηριστική ξινή γεύση.
* caru cu bere
Κότσι συνοδευόμενο με μαμαλίγκα, τριμμένο τυρί, πίκλες και λάχανο τουρσί. 
* tocanita 
Κρέας στην κατσαρόλα με κρεμμύδια.
* ghiveci 
Λαδερό έδεσμα με 20 λαχανικά 
* Μπριζόλα αρνιού συνοδευόμενη από πατάτες τηγανιτές, μαμαλίγκα στικς και πίκλες.

Σούπες – Ciorbă
Η ρουμάνικη κουζίνα, όπως προαναφέραμε διαθέτει πολλές σούπες.Τις οποίες μπορείτε να τις γευτείτε σε εστιατόριο ή στο δρόμο από πλανόδιους που τις παρασκευάζουν εκείνη την ώρα σε καζάνι και τις πουλάνε κι αυτό δεν είναι τυχαίο άλλωστε, γιατί το κρύο είναι υπερβολικό. Ciorbă ονομάζουν όλες τις αλμυρές και ξινές σούπες τους. Και είναι πολλές! Είναι ξινές επειδή προστίθεται ξίδι ή χυμό από λάχανο τουρσί ή κάποιο άλλο όξινο συστατικό.
Οι πιο δημοφιλές παραδοσιακές σούπες τους είναι: 
* Ciorbă de Perisoare 
Από τα πιο παραδοσιακά πιάτα. Η σούπα με κεφτέδες (σαν τα δικά μας γιουβαρλάκια) με ξίδι ή χυμό από λάχανο τουρσί ή κάποιο παρόμοιο ξινό συστατικό. 
* ciorba de fasole (σαν την δική μας φασολάδα).
* Ciorbă de fasole cu afumătură (σούπα με φασόλια και καπνιστό κρέας). 
* Ciorbă de legume (σούπα λαχανικών) 
* Ciorba de burta 
πικάντικη και ξινή με sour cream.

Στην Ρουμάνικη κουζίνα θα δείτε γλυκά όπως τον μπακλαβά, τον χαλβά, το σαλάμι (κορμό) κ.α. Όλα αυτά αποτελούν απόδειξη της επιρροής που δέχθηκε από τις γειτονικές χώρες και φυσικά από τις χώρες που έχουν «σημαδέψει» το παρελθόν της.
Ας γνωρίσουμε όμως τα πιο αυθεντικά – δημοφιλή γλυκά της.
* Papanași 
Το πιο γνωστό ρουμάνικο γλυκό! Ζύμη που μοιάζει πολύ με τα ντόνατς τηγανίζεται κι έχει τρύπα στη μέση. Γαρνίρεται ή με γλυκό, τυρί με ιδιαίτερη βουτυρένια γεύση ή με μαρμελάδα ή γλυκό του κουταλιού (συνήθως βύσσινου ή μούρου). Στην κορυφή του «στολίζεται» με μια μικρή μπαλίτσα ζύμης, ίδια με αυτήν της βάσης του. 
* Mucenici / sfințișori
Μοιάζει με τα δικά μας τσουρέκια και γαρνίρεται με μέλι και ψιλοκομμένα καρύδια. Ένα γλυκό που προέρχεται από την Μολδαβία αλλά το φτιάχνουν πολύ και στην Ρουμανία.
* Cozonac
Είναι ένα είδος τσουρεκιού γεμιστό, που θεωρείται το panettone των Ρουμάνων και το επιλέγουν για τις εορταστικές περιόδους. Συνήθως τα γεμίζουν με σοκολάτα, ξηρούς καρπούς ή σταφίδες. Οι Βούλγαροι το αποκαλούν kozunak 
* Pasca
Τσουρέκι με γέμιση γλυκού τυριού με σταφίδες που ετοιμάζουν για την περίοδο του Πάσχα.παρόμοιο με το πολωνικό kolacz.
* Turtă dulce
Αρωματικά μπισκότα που φτιάχνουν την περίοδο των Χριστουγέννων. Πρόκειται για τα γνωστά μπισκότα gingerbread στα οποία όμως δίνουν ένα στρόγγυλο σχήμα και τα πασπαλίζουν με άχνη ζάχαρη.
* Savarina
Οι γαλλικές και σλαβικές επιδράσεις στη ρουμάνικη κουζίνα. Η ρουμανική savarina είναι πανομοιότυπη με το γαλλικό baba au rhum και το πολωνικό babka με ρούμι χωρίς τις σταφίδες. Φτιαγμένο με μια γλυκιά ζύμη που έχει βουτηχτεί σε σιρόπι από ρούμι και έπειτα γεμίζεται με κρέμα ζαχαροπλαστικής ή με κρέμα γάλακτος και γαρνίρεται με φρέσκα φρούτα ή με ένα κεράσι στην κορυφή.

Η Ρουμανία, διαθέτει και πολλά παραδοσιακά ποτά. Τα πιο γνωστά είναι το palinka, δηλαδή brandy με βατόμουρο ( για να μην δημιουργούνται παρερμηνεύσεις το palinka προέρχεται από την Ουγγαρία, απλά συνηθίζεται πολύ και στην Ρουμανία το οποίο καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες). Αν και πλέον υπάρχει σε πολλές γεύσεις .
Το επόμενο ποτό είναι το εθνικό – παραδοσιακό țuică με περιεκτικότητα 28% – 84% αλκοόλ.Το οποίο συνηθίζουν να το πίνουν σαν χωνευτικό «σφηνάκι» μετά το φαγητό. 
Καθώς και το Afinată το οποίο είναι λικέρ με blueberry.
Αυτά τα φτιάχνουν περισσότερο στην ύπαιθρο και στα χωριά αλλά και αρκετές φορές και στις πόλεις.

    Leave Your Comment Here