Μαγειρική – ζαχαροπλαστική και παιδιά

Η Μαγειρική – Ζαχαροπλαστική είναι μία δραστηριότητα που ενθουσιάζει τα παιδιά.

Μαθαίνουν διασκεδάζοντας χωρίς να επιβαρύνουν το ήδη φορτωμένο σχολικό τους πρόγραμμα με πρόσθετη μελέτη. Τα παιδιά αποκτούν γνώσεις γύρω από τις αγνές πρώτες ύλες καθώς και έναν υγιεινό τρόπο διατροφής και προετοιμασίας του φαγητού – γλυκού που θα τα ακολουθεί σε όλη τους τη ζωή.

Τα γλυκά – που τόσο αρέσουν στα παιδιά – μπορούν να ομορφύνουν και να αρωματίσουν τη ζωή μας *αν επιλέγουμε σωστά τις πρώτες ύλες * αν τα φτιάχνουμε στο σπίτι * αν τα καταναλώνουμε σε μικρές ποσότητες. Μέσα από τη μαγειρική και ζαχαροπλαστική τα παιδιά παίρνουν μέρος σε μία παρέα που είναι χαρούμενη, δημιουργική και καλλιεργεί το ομαδικό πνεύμα,. Ενισχύουν τη φαντασία τους καθώς συνδυάζουν τα υλικά, πλάθοντας, ανακατεύοντας και στολίζοντας. Αποκτούν άποψη και γευστικά κριτήρια: δοκιμάζουν, δέχονται, απορρίπτουν και συνήθως είναι οι πιο σκληροί κριτές!

Διακρίνουν το σπιτικό και καλομαγειρεμένο φαγητό από το έτοιμο κι έτσι επιλέγουν πάντα το καλύτερο. Ενθουσιάζονται όταν τα καταφέρνουν, Ρισκάρουν και αναλαμβάνουν την ευθύνη των επιλογών τους. Αποκτούν γνώσεις γύρω από την ασφάλεια και τους κανόνες υγιεινής στην κουζίνα. Λαμβάνουν μέρος στην οικογενειακή λειτουργία κι έτσι δυναμώνουν την αυτοπεποίθησή τους.

Τέλος και το πιο σημαντικό, αποκτούν γλυκιές αναμνήσεις σπιτικής και οικογενειακής θαλπωρής που θα τα συντροφεύουν σε όλη τους τη ζωή.

Βέβαια να πούμε ότι η μαγειρική κι η ζαχαροπλαστική με τα παιδιά δεν είναι κάποια ανακάλυψη ή μόδα της εποχής. Αυτός ήταν ο τρόπος που οι γιαγιάδες και οι μαμάδες μας προσπάθησαν να μας μάθουν να αυτοεξυπηρετούμαστε, να προσφέρουμε, να κάνουμε κάτι όλοι μαζί, να λύσουμε τα μαθηματικά της κουζίνας και να μας μάθουν την τέχνη τους. Χωρίς ειδικούς, χωρίς κόστος, μέσα στο σπίτι με πολύ αγάπη, γλυκιές αναμνήσεις και μυρωδιές.

Η μαγειρική είναι δημιουργία μαθηματικά, γλώσσα, φαντασία και πρωτοτυπία γι’ αυτό και αρέσει στα παιδιά. Είναι συμμετοχή στις οικογενειακές δραστηριότητες, είναι πειραματισμός, μυρωδιές, γεύσεις, λερωμένοι πάγκοι, χαμόγελα, επικοινωνία. Κάποτε κάποιος είχε πει: “Αν θες το παιδί σου να εκτιμήσει το φαγητό πρέπει πρώτα να κουραστεί γι΄αυτό!”

    Leave Your Comment Here