Καλή σχολική χρονιά!

Και το πρώτο κουδούνι της νέας σχολικής χρονιάς χτύπησε και είναι πια γεγονός!!!
Θα αναφερθούμε στην σωστή διατροφή, την οποία πρέπει να λαμβάνει ο μαθητής για να μπορέσει να αποδώσει τα μέγιστα στις σχολικές και όχι μόνο δραστηριότητες του!!!
Με ένα καλό πρωινό «ξυπνάμε» τον οργανισμό μας και λαμβάνουμε όση ενέργεια μας είναι απαραίτητη για να ξεκινήσουμε δυναμικά την ημέρα μας, διαφορετικά νιώθουμε πολύ κουρασμένοι και κακόκεφοι όλη την ημέρα. Η κακή μνήμη,τα διάφορα προβλήματα που προκύπτουν στην συγκέντρωση καθώς και κάποιες μαθησιακές δυσκολίες είναι αποτέλεσμα της έλλειψης του πρωινού καθώς και της μη σωστής διατροφής που ακολουθούμε κατά την διάρκεια της ημέρας. Μετά από χρόνιες έρευνες σε παιδιά που λάμβαναν καθημερινά ένα θρεπτικό πρωινό και σε παιδιά που ίσως έτρωγαν κάτι, βιαστικά ή και πολλές φορές έφευγαν για το σχολείο χωρίς να έχουν φάει απολύτως τίποτα, απέδειξαν ότι οι επιδόσεις αυξάνονταν σημαντικά όταν τα παιδιά έτρωγαν, το θρεπτικό πρωινό τους καθώς επίσης ότι παρουσίαζαν και μεγαλύτερη εγρήγορση σκέψης και ικανότητα για μάθηση. Έχουν καλύτερη συμπεριφορά μέσα στην τάξη, δεν κουράζονται πολύ εύκολα και διατηρούν την απόδοσή τους σε υψηλά επίπεδα μέχρι το μεσημέρι. Γιατί το σωστό πρωινό μας δίνει την απαραίτητη ενέργεια, για όλη την υπόλοιπη ημέρα, επίσης μειώνει το άγχος, τη συναισθηματική κατάθλιψη, τη μελαγχολία, γιατί μη ξεχνάμε ότι η καθημερινότητα ενός μαθητή είναι πολύ πιο κουραστική, κοπιαστική και δύσκολη από ότι ενός ενήλικα!
Το πρωινό πρέπει να είναι πλούσιο σε υδατάνθρακες, θρεπτικά συστατικά, και πρωτεΐνες. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα έχουν πρωτεΐνες αλλά και ασβέστιο και βοηθούν σημαντικά στο χτίσιμο ενός γερού σκελετού .Το πρωινό που λαμβάνουν τα παιδιά θα πρέπει να καλύπτει το 25% τουλάχιστον των αναγκών τους για ενέργεια και θρεπτικότητα που είναι απαραίτητα κάθε ημέρα. Ένα ιδανικό πρωινό θα πρέπει να περιλαμβάνει συνδυασμό τροφών από τα παρακάτω:
γάλα
ψωμί σικάλεως με μαργαρίνη και μέλι,
φρούτο
φυσικό χυμό φρούτων,
βραστό αυγό
δημητριακά ολικής αλέσεως,
1 τοστ (με ψωμί ολικής άλεσης μαργαρίνη, τυρί, γαλοπούλα)
1 γιαούρτι
Σύμφωνα με έρευνες η απαραίτητη ποσότητα γλυκόζης για να μπορεί ο οργανισμός να την παρέχει είναι γύρω στις 3 ώρες. Ο μαθητής λοιπόν θα πρέπει να τρώει ένα γεύμα ή σνακ κάθε 3 ώρες.Κατά την παραμονή τους στο σχολείο οι μαθητές κουράζονται και έχουν απόλυτη ανάγκη από τα κατάλληλα σνακ τα οποία θα τους δώσουν την απαραίτητη ενέργεια για να μπορέσουν να συνεχίσουν. Ένα τοστ, ένας χυμός, ένα φρούτο, ένα γιαούρτι,ένα κουλούρι Θεσσαλονίκης ,ξηροί καρποί αποτελούν μια ιδανική επιλογή.

Τα δύο κύρια γεύματα τα οποία θα τρώει ο μαθητής θα πρέπει να εμπεριέχουν προϊόντα, από την ομάδα του κρέατος και των οσπρίων, αλλά και αυγό ή τυρί. Από την ομάδα του ψωμιού και των δημητριακών, ψωμί, ρύζι, ζυμαρικά( ολικής άλεσης κατά προτίμηση), πατάτα, και έναν εκπρόσωπο από την ομάδα των λαχανικών ή μαγειρεμένα ή σαλάτα. Για παράδειγμα, ένα πλήρες γεύμα μπορεί να είναι “Κρέας με πατάτες, ρύζι, ζυμαρικά ή λαχανικά, σαλάτα, 1 κομμάτι τυρί και 1 φέτα ψωμί” ή “μια ανάμεικτη σαλάτα με κοτόπουλο στον φούρνο και πατάτες” ή “μια σαλάτα με φακές ή φασόλια μαζί με ψωμί ολικής αλέσεως” ή “μια σαλάτα με παστίτσιο” ή “ψάρι ψητό με σαλάτα ή χόρτα βρασμένα”.
Το μεσημεριανό είναι ένα γεύμα ιδιαίτερης αξίας γιατί θα δώσει την δύναμη να συνεχίσουν με ενέργεια το δύσκολο πρόγραμμα που φτάνει μέχρι αργά το βράδυ και θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεγμένο.
Το απογευματινό σνακ είναι απαραίτητο για να πάρουν την ενέργεια που χρειάζονται για να αντέξουν μέχρι το βράδυ.Κάποιες καλές ιδέες για το απογευματινό σνακ είναι:
Φρέσκα φρούτα, χυμοί φρούτων, ξηροί καρποί, γιαούρτι, σπιτικό κέικ, μπάρες δημητριακών.
Και μη ξεχνάμε ότι τα παιδιά χρειάζονται και το λίπος. Διότι η πρόσληψη λίπους είναι αναγκαία για την πνευματική ανάπτυξη των παιδιών. Τα ω-6 και ω-3 λιπαρά οξέα είναι απαραίτητα για την καλή λειτουργία του οργανισμού καθώς προσφέρουν στον εγκέφαλο την δυνατότητα της αναγέννησης του και την εγρήγορση της σκέψης του παιδιού. Έχει παρατηρηθεί ότι σε παιδιά που έχουν διαγνωσθεί με δυσλεξία, κατάθλιψη, έλλειψη της προσοχής τα ω-3 και ω-6 υπήρχαν σε ανεπάρκεια στον οργανισμό τους. Τα οποία ω-3 και ω-6 μόνο μέσω της διατροφής μπορούν να τα λαμβάνουν. Μην ξεχνάτε 2 φορές την εβδομάδα το λιγότερο πρέπει να τρώνε τα παιδιά ψάρια ή θαλασσινά και μη ξεχνάτε ότι όσο πιο λιπαρό είναι το ψάρι π.χ. σαρδέλες, σκουμπρί, γαύρος, σολομός τόσο πιο ευεργετικό είναι. Βέβαια υπάρχουν και οι φυτικές πηγές που μπορεί κάποιος να ενισχύσει τον οργανισμό του εάν δεν του αρέσουν τα ψάρια.Τα ω-3, μπορούν να τα πάρουν από τα καρύδια, τον πασατέμπο,και τον ηλιόσπορο. Τα ω-6 το βρίσκουμε στο ελαιόλαδο, στο σουσάμι, στο καλαμπόκι, και στους ηλιόσπορους.
Σας εύχομαι να έχετε μια υπέροχη και ήσυχη σχολική χρονιά!!!

 

    Leave Your Comment Here