Ιαπωνική κουζίνα

日本料理 Ιαπωνική κουζίνα

από τις πιο ιδιαίτερες στον κόσμο. Με κύρια βάση της το ρύζι, τα θαλασσινά και το ψάρι. Ενώ απαγορευμένο ήταν το κρέας στην διατροφή τους το οποίο το συμπεριέλαβαν μόλις τους τελευταίους δύο αιώνες.
Η Ιαπωνία πέρασε μια αρκετά μεγάλη περίοδο απομόνωσης και καμία επιρροή που αφορά την γαστρονομία δεν άλλαξε την γαστρονομική της παράδοση. Η προσέγγιση αμερικανικών πλοίων στη Γιοκοχάμα το 1853 ήταν το μεγάλο γεγονός κι το οποίο άλλαξε την ιστορία της Ιαπωνίας.
Και έτσι άρχισαν να αλλάζουν οι διατροφικές συνήθειες των Ιαπώνων και να μπαίνει το κρέας και τα γαλακτοκομικά στην διατροφή τους.
Ξεκίνησε όμως και το sushi (σούσι) να κατακτήσει τον κόσμο!


Η παραδοσιακή ιαπωνέζικη κουζίνα, washoku, ένα τρόπος μαγειρέματος, παρουσίασης και κατανάλωσης στην οποία συνήθως περιλαμβάνονται το ρύζι, η σούπα και τα λαχανικά και η οποία χαρακτηρίζεται από ήπιες και λεπτές γεύσεις, έχει γίνει γνωστή σε όλον τον κόσμο και έχει καθαρά σχέση με τα τοπικά προϊόντα της κάθε περιοχής. Ενώ το washoku προστέθηκε στη λίστα Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO


Ένα Ιαπωνικό γεύμα περιέχει ρύζι, σούπα, ψάρι, πρωτεΐνη, λαχανικά τουρσί ή βραστά και sake ενώ εμφανίζεται είτε μόνο του είτε με άλλα πιάτα το sushi.
Τα θαλασσινά σερβίρονται ψημένα ή ωμά. Σε τεμπούρα τηγανίζονται τα ψάρια και τα λαχανικά. Το πιο χαρακτηριστικό είναι ότι ακόμη και στις σαλάτες λαχανικών τους βάζουν θαλασσινά.

 

 

Εκτός από το ρύζι στα συνοδευτικά χρησιμοποιούν και τα νούντλς.
Μεγάλο ρόλο στην ιαπωνική κουζίνα παίζουν το Ιαπωνικό ρύζι, η σόγια, το αλάτι και τα φύκια. Ενώ το κρασί από ρύζι (mirin), το ξίδι από ρύζι (yonezu), το wasabi (το καυτερό συνοδευτικό στο sushi που φτιάχνεται από το γιαπωνέζικο ραπάνι) και το τζίν-τζερ συνθέτουν τα γευστικά θεμέλια της γιαπωνέζικης κουζίνας μαζί με τα ψάρια και τα θαλασσινά.Το λάδι είναι σχεδόν μόνο για τις σαλάτες και τα λαχανικά.

 

Tα noodles στην Iαπωνία φτιάχνονται από σιτάρι ή φαγόπυρο, σερβίρονται ζεστά ή κρύα σε μορφή σαλάτας και, ανάλογα με την περιοχή, συνοδεύονται με κρέας ή ψάρι.


Tο nigiri sushi
Kολλώδες ρύζι βρασμένο με λίγο ξίδι ρυζιού, πάνω στο οποίο βάζουν ένα κομμάτι ψαριού.
H διαφορά ανάμεσα στο sushi και το sashimi είναι η παρουσία του ρυζιού. Στο sashimi δεν υπάρχει ρύζι.

Oι σούπες ξεκινούν πάντα με dashi, που γίνεται βράζοντας αποξηραμένα ψάρια και φύκια με την προσθήκη ρυζιού, λαχανικών, ψαριών και μανιταριών αποξηραμένων ή φρέσκων.


Tο κρέας μοσχαρίσιο ή χοιρινό και τα πουλερικά παίζουν εξίσου σημαντικό ρόλο. Tο μοσχάρι συχνά τρώγεται ωμό σε sashimi ή teriyaki ψητό στη σχάρα και μαριναρισμένο με σόγια και κρασί ρυζιού. Γιατί αν για κάτι φημίζεται η γιαπωνέζικη κουζίνα είναι, η ποικιλία φρέσκων συστατικών τα οποία πολύ συχνά χρησιμοποιούνται ωμά. Όπως και ωμά είναι τα θαλασσινά που χρησιμοποιούνται στο σούσι.


Ας πάμε όμως να δούμε κάποια πιάτα που είναι από τα πιο γνωστά.

  • Sushi
    Το παραδοσιακό φαγητό στην Ιαπωνία.
    Το ξυδάτο ρύζι (σάρι), το οποίο συνδυάζεται με άλλα υλικά (Νέτα) τα οποία συνήθως είναι θαλασσινά και ψάρια. Το sushi σερβίρεται σχεδόν πάντα με σάλτσα σόγιας, γουασάμπι και τζίντζερ. Στην αρχή το sushi πωλούνταν σε πάγκους, οι οποίοι σιγά σιγά έγιναν sushi bar.
  • Ιαπωνικά noodles
    Τα noodles δεν είναι μόνο κινέζικα. Γενικά χρησιμοποιούνται σε όλη την ασιατική κουζίνα. Συνδυάζονται με γαρίδες, κοτόπουλο, λαχανικά, γλυκόξινη σος.
  • Yakitori
    Το δικό μας σουβλάκι. Κομμάτια από κρέας ψημένα στα κάρβουνα και βουτηγμένα σε barbecue sause. Μπορεί να είναι από χοιρινό, μοσχάρι, κοτόπουλο ή gyuu rosu με κομμάτια μοσχαριού, καρδιά κοτόπουλου ή horomon (εντόσθια)
  • Curry Rice
    το curry έφτασε στην Ιαπωνία από Ινδούς εμπόρους την εποχή Meiji (1868-1912) ενσωματώθηκε και για πολλούς θεωρείτε το εθνικό φαγητό της Ιαπωνίας
    Το ιαπωνικό curry rice είναι πιο γλυκό απ’ ότι το ινδικό και συνδυάζει λαχανικά, κρέας ή θαλασσινά. Βέβαια μπορείς να το κάνεις όσο πικάντικο θέλεις! Πιο αρωματικό και αρκετά πιο γλυκό σε σχέση με το ινδικό curry, το οποίο συνδυάζει άψογα κρέας, θαλασσινά, λαχανικά και, γίνεται όσο πικάντικο θες.
  • Το oyakodon
    μαγειρεμένο κοτόπουλο και κομμένο κρεμμύδι σερβιρισμένο πάνω σε ρύζι με ωμό αυγό.
  • Onigiri
    Είναι μπάλες από ρύζι, γεμισμένες με σολομό ή αυγά σολομού, τόνο, τυλιγμένα σε φύκι. Μπορείτε να τα ψήσετε για πιο τραγανά και να τα βουτήξετε σε σάλτσα σόγιας.
  • Korokke
    Παραδοσιακό ιαπωνικό πιάτο που χρονολογείται από τον 19ο αιώνα. Πατατοκροκέτες οι οποίες περιέχουν μεγάλη ποικιλία υλικών.
  • Nabe
    η πιο νόστιμη σούπα με κρέας,θαλασσινά και λαχανικά αφήστε να βράσουν σε χαμηλή φωτιά.
  •  miso
    σούπα με σόγια, φύκια και tofu.
  • Nikujaga
    κομμάτια από μοσχάρι λεπτοκομμένα, πατάτες, καρότα, κομμάτια ψαριού και sake και σερβίρεται πάνω από ρύζι. Είναι εξίσου νόστιμο κρύο αλλά και ζεστό.
  • Okonomiyaki
    σημαίνει «μαγειρεμένο όπως θέλεις». Περιέχει αυγά, βούτυρο, αλεύρι, λάχανο, καρότο, κρεμμύδι, καλαμάρι, χοιρινό, γαρίδα, μοσχάρι (σαν μείγμα τηγανίτας) Αφού ψηθεί, το okonomiyaki σερβίρεται με bbq sauce, μαγιονέζα, φύκια, τσιπς γαρίδας, βρώσιμα φύκια.
  • Takoyaki

    Χοιρινό / Pork / Tonkatsu

    είναι τηγανίτες σε σχήμα μπάλας, τραγανές απέξω και κρεμώδεις μέσα, με γέμιση από χταπόδι. Σερβίρονται με bbq sauce, κρεμμυδάκια, φύκια, τσιπς ψαριών,και μαγιονέζα.

  • Tonkatsu
    τηγανητές χοιρινές κοτολέτες(μοιάζουν με το σνίτσελ). είναι από τις καλύτερες νοστιμιές της Ιαπωνίας που σερβίρεται σε λευκό ρύζι μαζί με πίκλες, ραπανάκι ή σάλτσα δαμάσκηνου. Τα tonkatsu είναι επίσης πολύ συνηθισμένο συνοδευτικό για το curry rice.
    *Το ωμό αυγό υπάρχει σε πολλά πιάτα, συνήθως σερβίρεται πάνω σε ρύζι ή ως συνοδευτικό για ρυζομακάρονα (νουντλ).
  • Yakiniku
    σημαίνει «ψητό κρέας».Ο καθένας ψήνει μόνος του σε μια mini ψηστιέρα που έχει τοποθετηθεί στο κέντρο του τραπεζιού.
    Το yakiniku είναι ένα κορεάτικου στιλ barbecue.
    Εξωτικές γεύσεις όπου θα βρείτε μόνο στη Ιαπωνία, με βάση τις τοπικές σπεσιαλιτέ. όπως το basashi, sashimi από κρέας αλόγου, χέλι και wasabi.
  • Η Κίνα επηρέασε την γαστρονομία της Ιαπωνίας όπως με τα τηγανητά ντάμπλινγκς, το ράμεν, και τα χάμπουργκερ.Ενώ από το 1880, πιάτα με κρέας όπως το Tonkatsu (τονκάτσου) κατέλαβαν θέση στην καθημερινότητα των Ιαπώνων.
    Έχουν πολλά είδη ψωμιού, φτιάχνουν ψωμί από ρύζι. Ένα γιαπωνέζικο γλυκό ρολό, που συνήθως γεμίζεται με λιωμένα κόκκινα φασόλια, ή το ψωμί με κάρυ, που πρόκειται για τηγανισμένη ζύμη γεμιστή με γιαπωνέζικο κάρυ.
Wasabi

Wasabi

Και πάμε στα αγαπημένα γλυκά

  • Imagawayaki
    Το ζυμαράκι αυτό ψήνεται σε ένα μηχάνημα που θυμίζει βαφλιέρα και στη συνέχεια γεμίζεται με κάθε λογής υλικά, όπως πάστα φασολιών, κρέμα βανίλιας, μαρμελάδα, κρέας ή λαχανικά. Και εάν αναρωτιέσαι πού θα το βρεις, η απάντηση είναι σε όλα τα φεστιβάλ της Ιαπωνίας.
  • Mochi Ice Cream
    Το εξωτερικό μέρος του γλυκού αυτού αποτελείται από ζύμη γλυκού ρυζιού που ονομάζεται mochigome και στη μέση υπάρχει γέμιση με απαλό παγωτό. Συνηθίζεται να σερβίρεται κατά τη διάρκεια της Ιαπωνικής Πρωτοχρονιάς.
  • Dango
    Το γλυκό αυτό φτιαγμένο από αλεύρι ρυζιού, σερβίρεται σε ξυλάκι σαν να είναι σουβλάκι.
  • Sakura Mochi

    Sakura Mochi

    Πρόκειται για mochi αρωματισμένο με κόκκινα άνθη κερασιάς, συχνά γεμιστό με πάστα κόκκινου φασολιού και τυλιγμένο σε ένα φύλλο ανθού κερασιάς τουρσί. Τρώγεται κυρίως την άνοιξη και την Ημέρα του Κοριτσιού.

  • Namagashi
    Το συγκεκριμένο γλυκάκι είναι φτιαγμένο από αμυγδαλόπαστα και έχει γέμιση από πάστα κόκκινου φασολιού και ζελέ.
  • Monaka
    Αποτελείται από δύο λεπτές τραγανές γκοφρέτες από κολλώδες ρύζι και έχει ως γέμιση πάστα φασολιών και παγωτό.
  • Manju
    Η παραδοσιακή συνταγή με φαγόπυρο και σκόνη ρυζιού. Είναι γεμιστό με πάστα κόκκινου φασολιού και κυκλοφορεί σε πολλές παραλλαγές, με πολλά είδη γεύσεων, όπως matcha και αρωματισμένη κρέμα με πορτοκάλι.
  • Yokan
    Ένα παχύ επιδόρπιο τύπου ζελατίνης που συνήθως παρασκευάζεται με πάστα φασολιών, άγαρ-άγαρ και ζάχαρη. ή με σκόνη matcha ή πράσινο τσάι, γλυκοπατάτα, ψιλοκομμένα κάστανα, φρούτα.
  • Anmitsu
    Αποτελείται από ένα τραγανό πιάτο φτιαγμένο από ζαχαρωμένη πάστα κόκκινου φασολιού, αγάρ-αγάρ, φρέσκα φρούτα και ένα σκούρο γλυκό σιρόπι που ονομάζεται kuromitsu.
  • Japanese Crêpe
    Έχουν ένα κονικό σχήμα και είναι γεμιστές με παγωτό, φρέσκα φρούτα και ψιλοκομμένους ξηρούς καρπούς.
    Ιδιαίτερο είναι και το Γιαπωνέζικο παγωτό με γεύσεις όπως είναι satsumaimo (γλυκοπατάτα), goma (μαύρο σουσάμι) macha (πράσινο τσάι), sakura (κεράσι), και yuzu (ένα είδος κίτρου που έχει γεύση σαν μανταρινιού και λεμονιού).

Και ας περάσουμε στα ποτά.

  • Με το ρύζι να είναι κυρίαρχο προϊόν, οι Ιάπωνες έφτιαξαν τα σάκε τα οποία ποικίλουν στη γεύση, στα συστατικά, αλλά και στον τρόπο ωρίμανσης.
  • Η σχέση της Ιαπωνίας με το ουίσκι είναι περίεργη,καθώς το σάκε είναι το ποτό της ιαπωνικής κουλτούρας. Όμως τα ποτοποιεία παράγουν υψηλής ποιότητας ποτά που συχνά διεκδικούν και παίρνουν την πρώτη θέση σε διεθνείς διαγωνισμούς.
  • Το ουίσκι highball αποτελεί ένα από τα δημοφιλές κοκτέιλ.
  • Το αλκοόλ πολύ σπάνια καταναλώνεται μόνο του, πάντα συνοδεύεται από κάποιο είδος φαγητού όπως πατατοσαλάτα ή κομμάτια ψητού κοτόπουλου.
  • Υπάρχουν ειδικά σνακ otsumami ως συνοδευτικά για ποτά.
    Ενώ σερβίρουν πράσινο τσάι σε κάθε γεύμα τους, η μπίρα κατάφερε να είναι στα δημοφιλή ποτά. Έφθασε στην Ιαπωνία στα 1860, ενώ πολλές ζυθοποιίες αναπτύχθηκαν εντυπωσιακά τις τελευταίες δεκαετίες.

Τελειώνοντας να πούμε ότι η γιαπωνέζικη κουζίνα έχει ένα ωραίο γευστικό μυστήριο το οποίο στο τέλος σε κάνει να την θαυμάζεις και πάντα να θέλεις να ανακαλύψεις κάτι καινούργιο.

    Leave Your Comment Here