“Μεγάλες Κυρίες της Γαστρονομίας”

Αν και γένους θηλυκού, η μαγειρική και γενικότερα η γαστρονομία έχουν εναποθέσει την εξέλιξή τους στο ανδρικό φύλο. Εμείς θα γνωρίσουμε τις πρωταγωνίστριες τις επαγγελματικής κουζίνας που έβαλαν τη σφραγίδα τους στον χώρο ή και συνεχίζουν να δημιουργούν ξεχωριστά πιάτα δίνοντας στη μαγειρική τη θηλυκή νότα που της αξίζει.

  1. Julia Child – Αν και ο περισσότερος κόσμος παγκοσμίως έμαθε ποια είναι η Julia Child από την ταινία με θέμα τη ζωή της και τη μαγική ερμηνεία της Meryl Streep, η Child είναι ένας μύθος, αφού η μέση Αμερικανίδα νοικοκυρά της χρωστά το ότι της έμαθε να μαγειρεύει συνταγές με γαλλική φινέτσα και να χρησιμοποιεί το βούτυρο με τον καλύτερο τρόπο. Μέσα από την τηλεοπτική της εκπομπή, η αυτοδίδακτη Child σύστησε στο κοινό τη γαλλική κουζίνα και κατόρθωσε να το μάθει ότι οι γκουρμέ συνταγές δεν θέλουν ιδιαίτερες ικανότητες, αλλά βασικές τεχνικές και μεράκι
  2. Alice Waters – Γνωστή για το ότι δημιούργησε τη λεγόμενη Καλιφορνέζικη Κουζίνα, η Waters, εκτός από το πάθος της για τη γαλλική κουζίνα, ήταν η πρώτη που βάσισε τη μαγειρική της στα εποχικά, φρέσκα και τοπικά προϊόντα. Το 1971 άνοιξε το δικό της εστιατόριο, το Chez Panisse στην πόλη Μπέρκλεϊ, στο οποίο είχε μόνο ένα μενού 5 πιάτων σε μια καθορισμένη τιμή. Τα πιάτα της ήταν πάντα μαγειρεμένα με βάση τα εποχικά και τοπικά προϊόντα τα οποία προμηθευόταν αποκλειστικά και μόνο από μικρούς παραγωγούς της περιοχής.
  3. Cristeta Comerford – Η Cristeta Comerford, με καταγωγή από τις Φιλιππίνες, είναι η πρώτη γυναίκα σεφ από την Ασία που επιλέχθηκε τo 2005 ως executive chef στον Λευκό Οίκο. Ξεκινώντας από το μηδέν, κατάκτησε το αμερικανικό όνειρο, αφού κατάφερε με σκληρή δουλειά και θέληση, να γίνει εκείνη η γυναίκα που μαγειρεύει για τον Πρόεδρο της Αμερικής και για τους μεγαλύτερους ηγέτες του κόσμου.
  4. Elizabeth Falkner – Το 1989, η Elizabeth Falkner αποφοίτησε από τη Σχολή Καλών Τεχνών, όμως το πάθος για τις γλυκιές γεύσεις την έκανε να αλλάξει επαγγελματικό προσανατολισμό και να ασχοληθεί με τη ζαχαροπλαστική. Ιδιοκτήτρια και executive pastry chef σε δυο εστιατόρια, η Falkner φημίζεται για τα ιδιαίτερα γλυκά της που συνδυάζουν τη γλυκιά γεύση με μια αλμυρή νότα.
  5. Elena Arzak – Η Ισπανίδα Elena Arzak βραβεύτηκε το 2012 ως η καλύτερη γυναίκα σεφ παγκοσμίως και μαζί με τον πατέρα της, επίσης σεφ Juan Mari Arzak, είναι ιδιοκτήτρια του βραβευμένου με τρία αστέρια Michelin εστιατορίου Arzak. Με επιρροές από τη γιαγιά της που ήταν εκείνη που πρωτοάνοιξε το εστιατόριο, η Helena Arzak έχει εξελίξει τη βασκική κουζίνα μετατρέποντας το μικρό οικογενειακό εστιατόριο στην επαρχιακή πόλη San Sebastián σε ένα από τα καλύτερα του κόσμου.
  6. Anne Sophie Pic – H Anne Sophie Pic είναι η μοναδική Γαλλίδα σεφ που έχει βραβευτεί με τρία αστέρια Michelin για το εστιατόριο Maison Pic που άνοιξαν οι πρόγονοι της Eugène και Sophie Pic το 1889 στην πόλη Valence στη βορειοανατολική Γαλλία. Το 2011 ανακηρύχθηκε ως η καλύτερη γυναίκα σεφ του κόσμου, ενώ είναι μια από τις τέσσερις γυναίκες σεφ που έχουν κερδίσει τρία αστέρια Michelin. Ιδιοκτήτρια τριών εστιατορίων, η Anne Sophie Pic υπηρετεί με πάθος και σεβασμό τη γαλλική κουζίνα βασιζόμενη στα αρώματα που αναδύονται σε κάθε πιάτο.
  7. Clare Smyth – Η Ιρλανδή Clare Smyth είναι η πρώτη Βρετανίδα που βραβεύτηκε με τρία αστέρια Michelin το 2007 για το εστιατόριο του Gordon Ramsay στο Λονδίνο. Μαθήτευσε δίπλα στους καλύτερους σεφ παγκοσμίως, όπως ο Alain Ducasse, και στα πιο διάσημα εστιατόρια του κόσμου. Σε ηλικία 29 ετών έγινε η head chef στο φημισμένο εστιατόριο του Gordon Ramsay. Η Smyth είναι επίσης γνωστή και για το φιλανθρωπικό της έργο.

    Leave Your Comment Here